Monteringsanvisningar


Här hittar du våra monteringsanvisningar och skötselråd för våra produkter. För frågor eller mer information är du alltid välkommen att kontakta oss!

Ladda ner instruktioner:

  • Montering av glastvättställ och glasskivor
  • Montering av blandare & bottenventil på Eurobad glastvättställ och glasskivor
  • Montering av glasskål med bottenventil
  • Skötsel & rengöring

Montering av glastvättställ och glasskivor

Eurobad_montering_glastvattstall-skiva_illustration

Vid montering mot underskåp och kommod ska glastvättställ och glasskivor endast vila på de silikonkuddar som sitter fastlimmade vid leverans.

Någon ytterligare fastsättning (med t.ex. våtrumssilikon) krävs inte och skall ej användas.

Använd aldrig silikon, aceton eller andra starka medel på glastvättställs undersida då dessa kan skada och missfärga glasets frostade/målade yta som är känslig.

Silikon får endast användas på tvättställets ovansida vid tätning gentemot kaklet på väggen. Dra då en tunn silikonsträng som du noga torkar bort med diskmedel och vatten. Likaså gäller det här att vara mycket noga med att silikonen ej trycks ned mot glastvättställets bakkant mot kommoden!

Montering av blandare & bottenventil på glastvättställ och glasskivor

Vid montering av blandare är det mycket viktigt att vara försiktig med placering i hålet genom glastvättstället. Var noga så inga stötar, motslag eller annan form av hårdhänt hantering förekommer (glas tål mycket men kan vid oaktsamhet spricka vid åtdragning). Se därefter till att alla packningar, o-ringar m.m. är monterade på blandaren innan du går vidare till nästa steg.

Se alltid till att centrera blandaren i hålet så den är placerad jämnt och plant innan åtdragning. Om blandare ligger snett i hålet, d.v.s. mot någon innerkant, kan det göra att glaset kan knäckas vid belastningen som åtdragningen innebär. Dubbelkolla därför alltid innan!

Skruva därefter fast blandaren stadigt med avsett verktyg. Montering av bottenventil i glastvättställen ska ske på samma sätt – placera bottenventilen i genomföringen och montera bräddavlopp (om sådant skall användas). Kontrollera att samtliga packningar är monterade och se till att bottenventilen är centrerad vid åtdragning. Dra fast ordentligt med handkraft. Kontrollera täthet.


Montering av glasskål med bottenventil på skiva

Montering av glasskålar sker med hjälp av distansring och bottenventil. Välj bottenventil med höjd 40mm eller 60mm beroende på glasskiva eller bänskskivans tjocklek.

Eurobad_montering_bottenventil-LILY_illustration

1)  Ta bort skyddsfolien runt hålet för bottenventilen.

2)  Ta bottenventilens övre del H (utvändig gänga) sätt på en av packningarna I (2st ) och för delen genom glasskålen H, sätt på den andra av packningarna I och sedan distansringen J.

3)  Placera sedan skålen med delar över hålet i bänkskivan och trä genom bottenventilens gängdel.

4)  Ta sedan gummipackning L och bottenventilens underdel M och skruva ihop detaljerna.

Viktigt att i detta läge montera allt enbart med handkraft. Inga verktyg i detta läge!
Kontrollera så alla delar i beskrivningen sitter plant och att delarna är centrerade genom hålet. Slutligen kontrollera även så inga packningar ”krypit” ur sitt läge.

När du drar åt bottenventilen, ska övre delen av bottenventilen hållas fast och du spänner stadigt med underdelen. Om du använder polygrip så tänk på att använda en skyddande trasa eller annan duk emellan för att inte skada den kromade ytan.

Felsökning

Om du dragit ihop H och M tills det tagit stopp och skålen fortfarande står ostadigt, kan det bero på att din bänkskiva än tunnare än vad bottenventilens höjd är avsedd för. Detta löser du enklast med att demontera bottenventilen från skålen och kapa bottenventilens gängorna motsvarande den höjd som glappet är. Därefter gör du om monteringen enligt ovan instruktion och då bör du ha stadig montering!


Skötsel & rengöring

  • Skålarna är inte lämpade för att att hänga eller stödja på dess kanter då det kan orsaka skador på glasskålen.
  • Glastvättställ/skålar rengörs bäst med medel för glas – använd aldrig rengöringsmedel med slipande effekt inte heller tvättsvampar med hård yta.
  • Diskmedel och vatten på mjuk trasor är enklaste sättet att rengöra glas på.
  • För att undvika att kalkavlagringar fastnar på glasets yta, bör du med 3-6 månaders mellanrum rengöra glaset med glasimpregnering som t.ex. HG Inpregnat.
  • Utsätt inte glaset för vatten över 60 grader Celsius.

Badrumsmöbler och spegelskåp

Badrumsmöblerna är tillverkade av material som uppfyller mycket höga krav på kvalitet och fukttålighet. Stomme, dörrar och hyllplan är tillverkade i målat och fanerat MDF och återvinns som ytbehandlat trä. Beslag samt metallhandtag och skruvar återvinns som metall. Skenor, gångjärn kommer från Blum, en av de bästa tillverkarna i Europa.nLED belysning i spegelskåpen är IP44.

Rengöring och skötsel

  • Badrumsmöbler torkas av med en mjuk, torr trasa. Undvik vassa föremål.
  • För att ta bort svårare fläckar används en fuktig trasa med varmt vatten och ett milt allrengöringsmedel. Torka alltid ytorna noga efter rengöring.
  • Möbler ska inte rengöras med medel som innehåller syror, lösningsmedel eller slipmedel.Även möbelpolish kan försämra ytfinishen.
  • Undvik direktkontakt mellan möbler och vatten.
  • Låt aldrig möblerna vara våta eller fuktiga en längre tid.
  • Om du råkar spilla kemikalier t.ex. avkalkningsmedel, nagellacksborttagare,
    hårfärgningsmedel eller liknande på möblerna så ska det omedelbart tas bort.
  • Möbler med repor och sprickor på lackade ytor, faner eller laminat är känsligare för
    påverkan av vatten och ska behandlas med större försiktighet.

Möbelfärg

  • Färgen på möblerna kan skilja något från färgprover.
  • Lackade ytor och ytor av faner åldras med tiden och färgen kan då förändras.
  • Kontinuerlig exponering av direkt UV-strålning, exempelvis solljus, kan påskynda färgförändringen.

Effektiv badrumsventilation och en temperatur på mellan +15° C och +30° C är viktig för att bevara möblernas kvalitet och utseende. Möblerna är motståndskraftiga mot svängningar i luftfuktigheten, däremot kan direktkontakt med vatten negativt påverka utseendet, strukturen och funktionerna. Undvik därför att möblerna utsätts för direkt vattenkontakt.
Skador på möblerna som uppkommit genom felaktig rengöring eller användning och i synnerhet genom långvarig kontakt med vatten utgör inte grund för reklamation.